Songwriter en muzikant Blaudzun heeft het afgelopen decennium zijn stempel op de muziek gedrukt. Sinds de release van ‘Seadrift Soundmachine’ in 2010 hebben Blaudzun en zijn zeskoppige band grote indruk gemaakt met liveshows in clubs en festivals door heel Europa. De release van ‘Heavy Flowers’ (2012) behaalde de gouden status in Nederland en werd gevolgd door twee jaar van uitverkochte clubtours in zowel Nederland, België als Duitsland. Blaudzun speelde op festivals in Europa en de VS, zoals; Sziget, CMJ, SXSW, Pinkpop, Rock Werchter en Lowlands. Hij ontving vele awards, waaronder de Dutch Public Broadcasting Award voor ‘Beste Album van het Jaar 2012’, Edison Award voor ‘Beste Mannelijke Artiest’ en een 3FM-Award voor ‘Beste Alternatieve Act’.

Nederland, Utrecht, 22-01-2021. Portret van Blaudzun (Johannes Sigmond). Foto: Andreas Terlaak

Het album ‘Promises of No Man’s Land’ bereikte #1 in de Nederlandse Album top 100 en #6 in de Belgische hitlijsten in 2014. De eerste single en titeltrack ‘Promises of No Man’s Land’ boekte veel succes op 3FM en Studio Brussel (BE). De song werd geselecteerd als slotlied voor het dagelijkse Olympische tv-programma ‘NOS Studio Sport Winter’ tijdens de Olympische Spelen in Sotsji.
Blaudzun toerde door Europa met uitverkochte shows in Duitsland, Zwitserland, België en Nederland en deed festivals als Pukkelpop, Lowlands, Hurricane, Southside en Bravalla in Zweden aan. De single ‘Too Many Hopes for July’ bereikte nummer 4 in de hitlijsten van de Duitse College Radio en de videoclip werd genomineerd voor de Berlin Music Video Award.
Eind 2016 bracht Blaudzun de eerste van zijn drieluik Jupiter: Jupiter Part I uit. Volgens Rolling Stone Germany was de plaat “… een echt krachtig muzikaal statement.” Het laatste deel van de Jupiter-serie met de titel _UP_ (2018) bevatte de indiehit ‘Hey Now’.

2021
De eerste single van het album, ‘Real Hero’, verscheen op 2 april. Het is een ode aan levenslust en aan de alledaagse helden die ons leven de moeite waard maken. Tegelijkertijd is ‘Real Hero’ een enorm persoonlijke song voor Blaudzun: “ik schreef het in eerste plaats met in mijn achterhoofd het doodzieke zoontje van een van mijn beste vrienden. Het is een eerbetoon geworden, ook aan zijn zusje en ouders. Toen ik ‘Real Hero’ schreef hadden we met z’n allen de hoop dat hij de ziekte zou overwinnen, maar het liep helaas anders. Afgelopen november zong ik de song in uitgeklede vorm op zijn begrafenis.” ‘Real Hero’ kwam letterlijk binnen enkele minuten tot stand. “Het was alsof ik de tekst en melodie zo uit de lucht plukte en het alleen maar hoefde op te nemen. Af en toe gebeurt zoiets, dat zijn bijzondere momenten voor een songwriter.”

“Ondanks de verdrietige aanleiding vind ik dat Real Hero positiviteit uitstraalt. Zowel de energie van de gitaren en synths, de melodielijn van het refrein en de lyrics dragen daar aan bij. De wereld leek afgelopen jaar met haat en ziekte overspoeld te worden, maar toch viel er in de chaos veel moois te ontdekken. Mensen die elkaar juist weten te vinden als tegenstellingen onoverbrugbaar lijken, mensen die liefde ontdekken in tijden van pandemie. Mensen die zich niet neerleggen bij verlies en eenzaamheid en er staan voor zichzelf en hun medemens. Dat zijn mijn ware helden.” – Blaudzun

REAL HERO werd door NPO Radio2 uitgeroepen tot TopSong en was het hele jaar veelvuldig te zien en horen op radio en televisie. Tijdens de Olympische Spelen was Blaudzun een week lang huisband van NOS Studio Tokyo en ook het NOS Sportgala werd door Blaudzun van fraaie muzikale impact bij sporthoogtepunten voorzien.
In aanloop naar het album verschenen enkele nieuwe songs in opmaat naar de release op 21-01-2022 en werd in oktober een euforische clubtour gespeeld op negen podia. Met de nieuwe single WIDE OPEN en het album hoopt Blaudzun in 2022 zijn nieuwe liedjes te kunnen presenteren op de podia.