Ga naar de inhoud

Blaudzun maakt 3D-soundtrack bij expositie Cobra Museum

Blaudzun maakt 3D-soundtrack bij expositie Cobra Museum

Polke v/s Blaudzun – Musik ungeklärter Herkunft

Vandaag bracht Blaudzun een nieuwe song uit genaamd ‘Pirouette Fall (From Unknown Source)’. Het lied is de voorbode van een bijzondere soundtrack die de zanger, componist en producer maakte voor een expositie in het Cobra Museum. De expositie betreft veertig schilderijen uit de serie ‘Musik Ungekärter Herkunft’ van de Duitse kunstenaar Sigmar Polke (1941-2010). Bij negen door Blaudzun geselecteerde werken componeerde en produceerde hij een ‘filmscore’ die tijdens de expositie te ervaren is in 3D audio. 

 

“Toen Cobra mij benaderde en ik de werken zag was ik meteen geïntrigeerd. Niet alleen vanwege de titel,  muziek van onbekende bron, maar ook omdat mijns inziens een soundtrack bij stilstaand beeld een andere aanpak vergt dan bijvoorbeeld muziek voor film, wilde ik gericht componeren voor een audio surround opstelling”, aldus Blaudzun.

 

De 3D audio opstelling, zogenaamde 11.1 immersive audio, wordt momenteel vooral in cinema gebruikt en geeft de bezoeker de mogelijkheid ‘midden in de muziek te staan’. De combinatie van de schilderkunst en de negen composities levert een unieke dialoog op tussen Blaudzun en Sigmar Polke. “Op basis van de eerste indrukken die ik op afbeeldingen zag, ben ik gestart met schrijven. Later heb ik  de werken in een museum in Zagreb face-to-face gezien. Daarna kon het arrangeren en het opname proces pas echt beginnen. In de studio’s waar ik schreef en opnam heb ik grote geprinte versies van de werken opgehangen ter inspiratie.”

 

Blaudzun schreef en produceerde de soundtrack in verschillende studios in Nederland en Duitsland. De mixage van de 3D uitvoering was in handen van de Grammy-genomineerde engineer Ronald Prent en vond plaats in Valhalla Studios, New York.

 

Na de voltooiing van het drieluik ‘Jupiter’ (2016-2018) en een festivalseizoen met optredens op onder meer Pinkpop en Lowlands koos Blaudzun voor verdieping. Zo was hij ambassadeur voor het museumproject Art Rocks en schitterde hij in januari tien avonden met Amsterdam Sinfonietta in de reeks ‘Breder dan klassiek’. Voor het Cobra Museum past deze samenwerking in hun aanpak om bestaande moderne beeldende kunst in de traditie van de Cobra beweging van een nieuwe dynamiek te voorzien: interdisciplinair, experimenteel en los van bepaalde tijdsgeest. De werkwijze van Sigmar Polke leent zich daar bij uitstek voor; hij zocht continue de grenzen van de schilderkunst op en was tevens actief als fotograaf, filmer, grafisch ontwerper en chemicus. Zijn ‘kapitalistisch- realistische’ kunstwerken maken hem tot één van de meest invloedrijke kunstenaars van de 20e eeuw. In Nederland was zijn werk slechts sporadisch te zien, wat deze expositie extra bijzonder maakt.

 

Vanaf 13 december is ‘Polke vs Blaudzun – Musik Ungeklärter Herkunft’ vier maanden te zien en horen in het Cobra Museum in Amstelveen. De complete soundtrack ‘Musik Ungeklärter Herkunft (Original Soundtrack)’ is vanaf 13 december ook beschikbaar in stereo formaat op 12” wit gekleurd vinyl. Het album is vanaf die dag ook te beluisteren op alle streaming platformen.

 

‘Pirouette Fall (From Unknown Source)’ is nu te beluisteren via diverse streaming platformen.

 Lees hier een artikel uit de Volkskrant dat Joost Zwagerman in 2014 schreef over de grote overzichtstentoonstelling van Sigmar Polke in Tate Modern, London.