Ga naar de inhoud

Debuut als schrijver

Winnaars Zonder Zege
verslag van een wielerlente die niet tot bloei kwam

Artiestenmanager Wilfried Damman heeft dagelijks te maken met de beperkingen en onzekerheid die door het coronavirus zijn ontstaan voor zijn sector, artiesten en netwerk. Na vier weken met lange dagen vol negatieve berichten en onzekerheid vond hij het tijd om de knop om te zetten. Hij zocht en vond een uitlaadklep om creatief en opbouwend bezig te zijn en daar weer vrolijk van te worden. Voor zijn vrienden schreef hij een denkbeeldig koersverloop van klassiekers als Milaan-San Remo en Ronde van Vlaanderen. Volkomen fictief, omlijst met anekdotes en herinneringen uit voorgaande edities en aangevuld met persoonlijke verhalen over collega’s uit de muziekindustrie die een soortgelijke liefde hebben voor de fiets en koers.

De reacties waren zo enthousiast dat het verhaal werd uitgebreid over het complete wielervoorjaar tot half juni. Daarin komt ook de Giro d’Italia aan bod. Damman: ’Ik schrijf voor mijn plezier en het plezier van vrienden en bekenden. Zij spoorden me aan om het verhaal verder uit te werken en voor een breder publiek te delen. Ik doe verslag van koersen die zich alleen in mijn hoofd hebben afgespeeld en daarbij worden veel namen van renners en ploegleiders genoemd in soms typisch wielerjargon. Als je niet weet wie Jan Raas is of Philippe Gilbert niet kent zal het minder tot je verbeelding spreken.’

Damman beschrijft de grote voorjaarsklassiekers en de Giro in zijn boek. Deze wedstrijden worden vanaf augustus alsnog verreden mits de actuele omstandigheden dat niet verhinderen. ‘Door de nieuwe indeling van de kalender zullen bepaalde renners niet verschijnen in de Giro maar wellicht voor klassiekers of de Vuelta kiezen. Of andersom. Vanaf augustus gaan we hopelijk weer genieten van vier maanden opwindende wielersport. Laat mijn boek daar maar de aftrap voor zijn’, aldus de schrijvende artiestenmanager.

‘Winnaars zonder zege’ is vanaf 1 juli beschikbaar als E-book en verkrijgbaar voor de vriendenprijs van 5 Euro via de website https://www.winnaarszonderzege.nl/.
Op deze website is ook een leesfragment beschikbaar zodat je een indruk kunt krijgen van enkele hoofdstukken.